Spring naar de inhoud

Woinbezen

De droom

De ideale zomerdag moet, denk ik, als volgt beginnen: vroeg gewekt worden door de zon die langs de gordijnen binnen schijnt. Daarna een kopje verse koffie. Snel de fiets op en na enkele minuutjes aankomen op de wijngaard. Die hoeft echt niet groot te zijn. Een 100-tal planten misschien? Even tussen de wijnranken lopen, planten inspecteren, genieten van de zon. Samen met de kindjes op zoek gaan naar de eerste insecten die op de wildbloemen langzaam opwarmen in de ochtendzon.

Ik weet niet hoe snel zoiets realiteit kan worden hier in Sint-Denijs-Westrem, maar ooit hoop ik zo’n plekje te hebben. Genoeg druiven om elk jaar enkele lekkere, simpele wijnen te maken voor familie en vrienden. Je eigen wijn schenken op een feestje. Het blijft toch iets magisch.

Op dit moment blijft het echter een droom. Dat stukje grond is er nog niet, maar ik blijf zoeken. Misschien kan jij helpen? Heb je een zonnig stukje weideland van een 2 tot 5 are groot? Ligt het daar maar onkruid te vergaren? Laat me zeker iets weten via wijn@jellebaetens.be.

De druiven

Voorlopig moet ik werken met wat ik heb. In de tuin van mijn ouders staan heel wat druivenranken, te beginnen met drie grote Rieslingplanten die langs de gevel groeien. Daarnaast zijn er ook 2 soorten blauwe druiven, waarvan we al lang vergeten zijn welke variëteit het precies is. In mijn eigen tuin groeit er een Johanniter druivenrank langs de gevel, aangeplant in 2022. De blauwe druiven van de buurman, opnieuw een onbekende variëteit, groeien over onze tuinen heen langs de garage. De oogst van al deze planten wordt gemengd en gemixt naargelang de beschikbare oogst om zowel witte, als rode, als rosé wijn te maken.

In een eerste poging om iets professioneler te werk te gaan, kocht ik in april 2024 nog eens 25 Johanniter-planten aan. Deze werden verdeeld aangeplant in de tuin van mijn ouders en die van mijn broer, dit keer wel volgens een klassieke wijngaard opstelling. Vol spanning wacht ik nu af tot wanneer ik deze kan beginnen oogsten.

De naam

Woinbezen flessenlabel

Toen ik in de zomer van 2023 besliste om weer wijn te gaan maken, was ook een leuke naam vinden een van de to-do’s op het lijstje. Hoewel ik al een tiental jaar in het Gentse woonde, wou ik toch nog een link met mijn Aalsterse roots. Het gros van de oogst, komt immers nog steeds uit Aalst. Iets met het woord ‘droif’ [druif] leek logisch, maar eigenlijk is dat niet het traditionele woord voor druiven in het Aalsters. Mijn grootmoeder sprak altijd van woinbezen [wijnbessen]. Dat leek me een leuker woord om te gebruiken, zeker omdat in Aalst een ‘bees’ niet enkel een bes kan betekenen, maar ook een kus of zoen. Wijnzoenen dus. Ja, ook een idee voor het flessenlabel was snel gevonden.

Blogberichten

  • Druivenoogst 2024

    Ik hoorde een wijnmaker onlangs zeggen: “Voor het gemak kan je beter bier brouwen. Je koopt je graan en je maakt bier wanneer je maar…

  • Woinbezen

    Ergens in het begin van de jaren 2000 – of de nillies zoals dat nu heet – startte ik met enkele vrienden een webproject. De…