Spring naar de inhoud

Blog

Kerstkaarten

Ik hou van kerst. Nog meer naar de aanloop ervan: het uitkiezen en decoreren van een kerstboom; de kaarsjes op de adventskrans aansteken, elke dag een cadeautje uit de adventskalender halen en heel het huis en de tuin vol lichtjes hangen … Geweldig! Ik krijg – en geef – ook graag kerstkaarten. Veel mensen zijn minder fan, omdat het een soort verplichting inhoudt: “Aan wie stuur ik een kaartje?” Of: “Oei, we hebben een kaartje… Lees meer »Kerstkaarten

Blijf bij de les

De lerarenopleiding ligt al een tijdje achter me; en misschien herinner ik me ook lang niet alles wat er toen aan bod kwam, maar één van de dingen die ik pas echt heb geleerd toen ik als leerkracht een vaste job had, is zeker en vast het plannen van een les-jaar. Het valt me nu pas echt op hoe erg wij in onze opleiding vasthielden aan handboeken. In de lessen was dat vooral: ik moet… Lees meer »Blijf bij de les

Druivenoogst 2024

Ik hoorde een wijnmaker onlangs zeggen: “Voor het gemak kan je beter bier brouwen. Je koopt je graan en je maakt bier wanneer je maar wil. Bij wijn heb je niet te kiezen: als de druiven klaar zijn, moet je eraan beginnen, en als de druiven er niet zijn, wordt het dat jaar niks.” Toen ik vorig jaar vol enthousiasme terugkeerde naar het wijn maken, had ik me dit jaar best wel anders voorgesteld. In… Lees meer »Druivenoogst 2024

Woinbezen

Ergens in het begin van de jaren 2000 – of de nillies zoals dat nu heet – startte ik met enkele vrienden een webproject. De bedoeling was om online een eigen land te creëren. Het internet was toen nog een baken van vrijheid. Iedereen met de tijd en zin (en een basis HTML) kon een website maken en die online plaatsen. Je moest geen halsbrekende toeren uithalen om hoog in de Google rankings terecht te… Lees meer »Woinbezen

De perfecte ciabatta

Ik kan niet zo vaak brood bakken als ik zou willen. Het is een tijdverdrijf dat zich noodgedwongen beperkt tot weekends, als die al niet te vol zitten met andere plannen. Zeker met zuurdesembrood ben je wel even bezig. In het beste geval kan je ’s avonds je starter verversen, met fris water, zodat de activiteit traag op gang komt. Als om 7 uur ’s ochtends dan één van de kinderen naast het bed staat… Lees meer »De perfecte ciabatta

Digitale kost

Waarvan krijg je energie? Niet in de biologische zin van het woord. Ik heb het niet over koolhydraten en eiwitten, maar eerder: van welke taken krijg je zin om méér te doen? Je kan naar je werk vertrekken en ’s avonds moe terugkeren, maar als je doet wat je graag doet en daarvoor erkenning krijgt, kan je terugkeren met meer energie en drive dan je vertrokken bent. Sinds enkele jaren heb ik vaker momenten en… Lees meer »Digitale kost

Monty

Een zuurdesem leeft. Als je hem niet voedt, dan gaat hij dood. Je leert bij over wat je best voedt, hoe vaak je voedt. Het lijkt bijna een huisdier. En dus verdient ook je zuurdesem een naam! Mijn zuurdesem zag het leven tijdens de lockdown van 2020 (zoals velen) en is nog steeds alive and kicking (zoals weinigen). In de week waarin ik mijn desemstarter actief probeerde te krijgen, hoorde ik dat John Prine, een… Lees meer »Monty

Terug online

Informaticus … Het moet ergens in 1999 geweest zijn dat ik mijn eerste website online plaatste. Een ‘homepage’ met de klinkende naam JB Simpson – wat waren The Simpsons een groot deel van mijn identiteit als tiener – op de beperkte webruimte, die je kreeg bij een Telenet-abonnement, toen nog ‘pandora.be’. Elke letter van de website was getypt in Kladblok, de knoppen waren gemaakt in Paint en alle files overgezet met Cute FTP. Ik kende… Lees meer »Terug online